سرعت اینترنت در ایران چقدر است
یکی از انواع اینترنت پرسرعت، اینترنت ثابت است که اینترنتهای ADSL، VDSL و FTTX را شامل میشود؛ این دسته به یک مکان مشخص و محدوده جغرافیایی خاص یا بستر فیزیکی محدود هستند و خارج از این محدودهی مشخص، امکان استفاده از این سرویس وجود ندارد. طبق اطلاعات و اعلام سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی تا پایان سه ماهه چهارم سال ۱۴۰۰، مشترکان خانگی و تجاری ارتباطات پهنباند ثابت، ۱۱میلیون و ۵۰ هزار و ۲۴ نفر را شامل میشود.
اینترنت ADSL جزو قدیمیترین سرویسهای اینترنت در جهان است که با استفاده از خطوط تلفن ثابت و بدون ایجاد مزاحمت برای تماسهای صوتی (اتفاقی که در دایالآپ رخ میداد)، اطلاعات را از مراکز مخابراتی به روی مودم میآورد. اینترنت ADSL، ارزان و نسبت به انواع دیگر اینترنت پهنباند در دسترس و راهاندازی سریع و سادهتری دارد؛ با وجود این، محدودیتهایی از جمله سرعت دانلود کمتر از ۲۴ مگابیتبرثانیه و سرعت آپلود کمتر از دو مگابیت روبهروست.
اینترنت VDSL بنابراین برخلاف ADSL از خطوط تلفن ثابت شهری برای انتقال اطلاعات استفاده نمیکند و نیاز به کابلکشی دارد. البته سرعت دانلود روی اینترنت VDSL نزدیک به پنج برابر سرعت دانلود ADSL است و سرعت آپلود آن نیز ۱۰ برابر ADSL است.
یکی دیگر از انواع اینترنت پرسرعت، سرویسهای ثابت بیسیم است که انواع ADSL، TD-LTE، وایمکس و اینترنت نقطهبهنقطه بیسیم را شامل میشود. حداکثر سرعت عملیاتی اینترنت TD-LTE حدود ۴۰ مگابیتبرثانیه برآورد شده است. محدودیت این سرویس قطع سرویس در صورت جابجایی بین آنتنها، کاهش کیفیت سرویس با افزایش فاصله کاربر از آنتن و یا وجود اختلالهای رادیویی، تعرفه بالاتر به دلیل نوع سرویس، هزینه نصب و نگهداری بالا و استفاده اختصاصی از فرکانس رادیویی است.
اینترنت فیبر نوری (FTTx) نیز مبتنی بر کابلهای فیبر نوری است و از کابلهای مسی یا خطوط تلفن استفاده نمیکند و کابلهای فیبر نوری انتقالدهنده اطلاعات هستند. به دلیل استفاده اینترنت فیبر نوری از سیگنالهای نوری، کیفیت و سرعت بیشتری نسبت به ADSL و VDSL دارد و میتواند یک کیفیت و سرعت را بدون در نظر گرفتن فاصله کاربر تا سرویسدهنده ارایه دهد. فیبر نوری میتواند سرعتهای دانلود و آپلودی بالغ بر یک گیگابیت ارائه دهد.
مسوولان معتقدند در ۱۰ سال گذشته، اینترنت ثابت رشد کمی داشته و اکنون رشدش منفی شده است، از طرفی مردم که خواهان دریافت خدمات باکیفیت هستند هم ترجیح میدهند با توجه به تعرفه پایین موبایل و بهتر بودن سرعت و کیفیت اینترنت اپراتورها، از موبایل استفاده کنند، هرچند این موضوع در درازمدت برای ایران خوب نیست و باید چارهای برای آن اندیشید، کما اینکه عیسی زارعپور -وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات- هم از تلاش برای توسعه اینترنت فیبر نوری خبر داده تا کیفیت ارتباطات ثابت را بهبود ببخشد.
رشد سرعت اینترنت در ایرا و سایر کشور ها
وبگاه اسپیدتست برای سنجیدن رتبه و کیفیت اینترنت در همه کشورهای جهان، از ۲ شاخص «میانه - Median» و «میانگین - Mean» استفاده میکند. شاخص میانگین همان حد متوسطی است که از یک گروه درنظر میگیرند، اما میانه نقطه وسط دادههای آماری است. در این گزارش از هر ۲ شاخص «میانه» و «میانگین» برای بررسی وضعیت اینترنت کشورهای جهان استفاده کرده است.
ماه گذشته رتبه ایران در بخش اینترنت سیاره ۷۴ و اینترنت ثابت ۱۴۴ بود که هر دو با یک پله رشد اکنون به ترتیب به جایگاه ۷۳ و ۱۴۴ رسیدهاند.
1401/03/23 11:11*آرشیو*